top of page
Jenny ambassadeur.jpg

Jenny van Bree

In 2004 werd ik opgenomen voor het plaatsen van een heupprothese. Destijds was er het Joint Care programma waarbij meerdere patiënten op dezelfde dag een heupprothese kregen en zij 5 dagen gezamenlijk in het ziekenhuis verbleven voor herstel, fysiotherapie e.d. Tijdens het verblijf in het ziekenhuis viel mij op dat ik steeds iets anders te eten kreeg dan de andere patiënten. Op mijn vraag om welke reden dit was, kreeg ik te horen dat ik diabetes type 2 had! Dat was geconstateerd bij het peroperatieve onderzoek. Ik was perplex. Ik had nooit iets gemerkt!

 

In het ziekenhuis kreeg ik hiervoor ook medicatie, maar ik dacht eerst dat dat te maken had met de operatie. Nog nooit had iemand dit tegen mij gezegd en ik had er eigenlijk ook geen last van, b.v. geen droge mond, dorstig e.d. Wel had ik overgewicht. Na de revalidatie kreeg ik het advies om contact op te nemen met de huisarts.

Ik kwam bij de diabetesverpleegkundige, met wie ik door de jaren een goede band heb opgebouwd, en zij vertelde mij waar ik mee te maken kreeg bij diabetes, de gevaren die aan deze ziekte kleven en natuurlijk advies hoe er mee om te gaan. Sinds die tijd blijf ik onder controle bij de diabetesverpleegkundige en 1x per jaar bij de huisarts. Met medicatie, Metformine en in het begin Gliclazide, bleven de bloedwaardes normaal. Natuurlijk kreeg ik het advies om af te vallen en meer te bewegen. 

Doordat ik een bloemenzaak had was het extra bewegen een probleem. Ik was wel de hele dag in beweging, sjouwen, lopen enz., maar om na de werktijden ook nog eens extra te bewegen kon ik niet opbrengen. Onze vakanties waren ook altijd actief: wij gingen op kampeer/fietsvakantie, vertrokken vanuit huis met een volgeladen fiets met een complete kampeeruitrusting en door de jaren fietsten we naar Frankrijk, de Ardennen, Denemarken, Duitsland, Engeland enz. Prachtige vakanties waar we erg van genoten, maar ik viel geen gram af! Ook wandelden we veel, de strand vijfdaagse, allerlei tochten, e.d.

Al sinds de geboorte van onze kinderen heb ik gewichtsproblemen. Al heb ik diverse pogingen gedaan om af te vallen, het lukt mij moeizaam om enkele kilo’s af te vallen. Tot 2019, omdat ik wegens complicaties na een spondylodese 6 weken in het ziekenhuis lag en erg ziek was en geen eetlust had, viel ik 20 kg af! Maar helaas, het sluipt er weer in en ben inmiddels weer aangekomen. Doordat ik door deze complicaties alleen nog met een rollator kan lopen, is het ook moeilijk om een paar kilo’s kwijt te raken.

Maar.... Ik voel mij prima!!! Met metformine blijft mijn glucose normaal, ik heb nooit last van een hypo of een hyper, mijn voeten en zicht zijn prima, ik drink graag een glas wijn, ben een lekkerbek en ik geniet van het leven.

Hiermee wil ik zeggen dat ook een leven met diabetes een goede kwaliteit van leven kan hebben.

Ik denk dat het positief benaderen van diabetes heel belangrijk is. En dat je zeker niet moet denken dat je niet mag genieten! 

Zelf ambassadeur worden? Meldt u aan via het onderstaande contactformulier, en vermeldt in het bericht waarom u geschikt zou zijn als ambassadeur!

Bedankt! Bericht verzonden.

bottom of page