top of page

alles over dwell

Wat houdt het DWELL-project in

Het Diabetes en Wellbeing (DWELL) project is een internationale samenwerking om diabetici met diabetes type 2 te helpen bij het omgaan met diabetes in hun dagelijks leven. Het DWELL project is een samenwerkings-initiatief tussen acht partijen in het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland en Frankrijk. In Nederland wordt het project geleid door Kinetic Analysis en in samenwerking met Monné Zorg en Beweging te Breda uitgevoerd.

Mensen met diabetes hebben baat bij een gezondere levensstijl, zoals meer fysieke activiteit. In de praktijk blijkt het soms lastig om actief te worden en vooral te blijven. Het doel van dit project is om mensen met diabetes te stimuleren gezonde keuzes te blijven maken en persoonlijk gestelde doelen te halen. Op deze manier streven we ernaar de fysieke gesteldheid en kwaliteit van leven te bevorderen. Positieve gezondheid staat hierbij hoog in het vaandel. Er is bekend dat veel interventies diabetes positief beïnvloeden, de lange termijn resultaten die in het DWELL project worden verzameld dragen bij aan de huidige kennis van zorgeffectiviteit op dit domein. Ook het systematisch verzamelen van gegevens over activiteitenpatronen en slaapritme zal een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de zorg nu en in de toekomst.

Het project volgt een individuele holistische aanpak, waar de peer-to-peer sessies de basis zijn. Hierdoor helpen patiënten elkaar samen op weg. Het doel is om diabetici te motiveren hun levensstijl te veranderen over een langere termijn, in plaats van een korte termijn focus door het behandelen van de huidige (medische) conditie, wat momenteel vaak het geval is. 

​Zoals gezegd, zal het project worden uitgevoerd in samenwerking met Monné Zorg en Beweging te Breda. Alle diabetes patiënten die onder behandeling zijn bij Monné worden uitgenodigd deel te nemen aan het project. Ook zullen huisartsenpraktijken worden benaderd om diabetici te werven. Alle diabetes type 2 patiënten boven de 18 jaar uit de regio Breda kunnen zich inschrijven om mee te doen aan DWELL. 

 

Deze patiënten zullen deelnemen aan een 12 weken durend interventieprogramma. Hiernaast krijgen zij toegang krijgen tot een keuzepalet aan extra activiteiten in de regio, en daarbuiten, die hen helpen om gezonde leefstijl keuzes te maken. Door toevoeging van dit keuzepallet richt DWELL zich op een gepersonaliseerde aanpak, om gedragsverandering te ondersteunen bij elke deelnemer. Monné Zorg en Beweging en Kinetic Analysis zullen de deelnemers volgen en monitoren.

 

Na 12 weken wordt gekeken in hoeverre de interventies van invloed zijn geweest op  de bloedsuikerwaarden, deze geven een indicatie over de mate waarin de patiënten hun diabetes onder controle hebben. Echter de uitkomstmaten richten zich op meer dan alleen bloedwaarden, ook staan bijvoorbeeld welzijn en kwaliteit van leven centraal. Aan de hand van de gecombineerde resultaten van alle deelnemende landen wordt vervolgens een programma ontwikkeld, wat in de toekomst mogelijk kan worden aangeboden als nieuwe standaard zorg. Hierin is ook een belangrijke rol weggelegd voor de deelnemers. Het definitieve programma zal gezamenlijk worden ontwikkeld door zorgverleners en patiënten.

 

Een keuze pallet met activiteiten die zich richten op het bevorderen van fysieke activiteit, gezondere voeding en leefstijlveranderingen wordt onder de aandacht gebracht voor alle geïnteresseerden. Dit wordt weergegeven op dit online platform waar patiënten en familieleden informatie kunnen vinden omtrent diabetes educatie en bijvoorbeeld apps die de patiënten kunnen bijstaan in het managen van hun diabetes.

Het DWEL project zal in maart 2023 ten einde komen. 

Voor wie is DWELL

Het DWELL-project richt zich momenteel op de diabetes type 2 populatie in de regio Breda. Wanneer u wilt deelnemen kunt u altijd een mailtje sturen en kunnen we onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

De activiteiten die te vinden zijn op deze website, zijn voor alle diabetici vrij toegankelijk. Kijk ook eens bij het educatie aanbod, hier kunt u veel nieuwe kennis opdoen. Deze pagina is ook uitermate geschikt voor uw partners en familieleden.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer weten over het project, neem dan contact op via het onderstaande contactformulier. Wilt u deelnemen? Schrijf u dan in voor het DWELL project door te mailen naar info@monne-zorgenbeweging.nl of te bellen naar 076-5810491. Zodra er 10 mensen zich hebben aangemeld zullen wij starten met het 12 weken programma.

MEER INFORMATIE?

arrow&v
bottom of page