• Maarten Gijssel

Bloemkoolnasi


Tegenwoordig zijn er allerlei groentevervangers voor deegwaren te koop. De meeste zijn ook erg gemakkelijk zelf te maken, en wanneer u diabetes heeft is dit een eenvoudige manier om de hoeveelheid koolhydraten van een maaltijd drastisch terug te dringen. Dit is dan ook een klassiek nasi recept waarbij de rijst is vervangen door bloemkoolrijst.

Voedingswaarden:

  • 342 kcal

  • 16 gram koolhydraten

  • 26 gram vet

  • 7.7 gram eiwit

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 150 gram bloemkoolrijst (zelf gemaakt of gekocht)

  • 100 g nasi/bamigroenten

  • 70 g champignons

  • 40 g taugé

  • 40 gram gekookte hamblokjes

  • 1 ei

  • 1/4 zakje nasikruiden/ boemboe nasi goreng

Bereiding:

  • Snijd de bloemkool in roosjes en rasp ze met een grove rasp tot ongeveer rijstkorrelformaat. Of gebruik een keukenmachine.

  • Klop de eieren en bak ze als omelet, snijd de omelet in kleine reepjes.

  • Bak de hamblokjes een beetje aan in een wok met anti-aanbaklaag (geen extra vet nodig).

  • Snijd de champignons in plakjes en bak even kort mee.

  • Doe alle voorgesneden groenten en taugé erbij, plus de nasikruiden.

  • Roerbak tot het gaar is, meng de reepjes omelet erdoor.

  • Haal van het vuur en schep de rauwe (!) geraspte/gemalen bloemkool erdoor.

  • Serveer direct, met de smaakmakers apart erbij: per persoon een scheutje ketjap, een lepel seroendeng en/of een lepel pindakaas (meeberekend in de voedingswaarde).

Let op: dit gerecht is niet goed op te warmen omdat de bloemkool dan te zacht wordt.

Variatieopties:

  • 1 theelepel sambal ketjap oelek

  • 1 eetlepel pindakaas

  • 1 eetlepel seroendeng

Bron: https://www.diabetesfonds.nl

Terug naar: Ontbijt | Lunch | Diner | Salades | Vegetarisch | Lente | Zomer | Herfst | Winter

#Diner #Aziatisch #Groenten

4 keer bekeken

© 2018-2019 DWELL - Diabetes and WELLbeing