top of page
  • Foto van schrijverMaarten Gijssel

Cursus bronsgieten Atelier 500


Bronsgieten (cire perdue methode)

Enkele keren per jaar organiseren wij een een korte cursus "beeld maken van brons". Een cursus van 6 dagdelen waarbij je in een korte tijd het hele ambachtelijke proces doorloopt van het maken van je eigen bronzen beeld volgens de “verloren was methode” oftewel de cire perdue methode.

Inhoud van de cursus: Je krijgt uitleg over het gehele proces van het maken van een beeld in brons en over de mogelijkheden en onmogelijkheden van het maken van een beeldje van brons. Waar moet je rekening mee houden. Elke les wordt vervolgens uitleg gegeven over wat er die keer gedaan wordt. We beginnen met het maken van een beeld van boetseerwas. Daarna worden de ontluchtings- en gietkanalen aan het beeld gemaakt. We gaan de beelden vervolgens invormen met keramisch materiaal. Zo ontstaat de mal. Daarna wordt de mal gedroogd, door ons gebakken en “uitgestookt”. Als dat gedaan is kunnen we de voorbereidingen gaan treffen voor het gieten van het brons en dan volgt het spannendste gedeelte van de cursus: het (aanwezig zijn bij) gieten van het brons! Na het afkoelen van de hete brons gaan we de beelden uit de mal hakken, schoonmaken en het beeld afwerken (ciseleren). Daarna eventueel nog patineren. Les 1: uitleg en oefenen met het maken van een beeldje van was. Les 2: Maken van het beeld van was wat uiteindelijk gegoten zal worden in brons. Aankanalen van je beeld. Les 3: Invormen van je beeld. Les 4: Voorbereidingen voor het gieten, kijken bij het gieten en uithakken van je beeld. Les 5: Afwerking van je beeld. Les 6: Eventueel patineren

Voor wie:

Deze cursus is voor iedereen die het hele ambachtelijke proces van het maken van een beeld eens wil meemaken. Ervaring is niet nodig. Heb je nog nooit geboetseerd, dan kan het handig zijn thuis wat proefbeeldjes te maken. Heb je al meer ervaring met het maken van beelden in brons, laat het ons even weten.

Website:http://www.atelier500.nl/bronsgieten.htm

Locatie: Veghel

#NoordBrabantOost #Creabea #NBOCrea

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page