top of page
  • Foto van schrijverMaarten Gijssel

Iyengar yoga


Al meer dan 25 jaar geven we Iyengar yoga. Het zijn yogalessen volgens het systeem van B.K.S. Iyengar. Een gedegen scholing van, en geïnspireerd door Mr. B.K.S. Iyengar (1918-2014) en het RIMYI in India. Een vorm van yoga die alles omvat; lichaam, geest, emoties en intellect.

Bewust worden van het lichaam en de geest door het beoefenen van lichaamshoudingen (asana’s) en bewust worden van de adem, door het beoefenen van ademhalingsoefeningen (pranayama). Aandacht voor de geest en het Zelf, door het beoefenen van meditatie.

Yoga is voor en van iedereen, jong, oud, man, vrouw, wel soepel of niet soepel, gezond of met medische klachten. Je kunt ook op elk moment in je leven besluiten ermee te beginnen. De verschillende lichaamshoudingen (asana's) worden door beginners anders uitgevoerd dan door gevorderden. Het gaat dan ook niet om competitie, maar om ieders persoonlijke ontwikkeling.

De ademhalingsoefeningen (pranayama) behoeven in het algemeen minder aanpassing. Bij yoga zijn ademhaling en ontspanning sterk met elkaar verbonden en beiden belangrijk voor lichamelijke en geestelijke gezondheid. De lessen voor kinderen, zwangeren en de medische les zijn natuurlijk enigszins aangepast, en dat geldt ook voor de ouderenlessen.

Op oudere leeftijd kan het zijn dat men niet in staat is, of gewoon geen zin heeft om een langere yogales van anderhalf uur of meer te volgen. Speciaal voor deze mensen zijn er korte lessen van één uur per week, waarvan de kosten lager liggen. Er worden in deze lessen nagenoeg geen moeilijke of zeer inspannende oefeningen gedaan zoals kopstand, armbalans oefeningen of sterke achteroverbuigingen. Wel is er extra aandacht voor ontspannen, ademhaling en rustgevende vooroverbuigingen. Tevens wordt er gelet op het strekken van de ledematen om de bloedsomloop te stimuleren.Om de oefeningen aan te passen tot ieders persoonlijke niveau zijn er diversen hulpmiddelen (props) zoals dekens, riemen, touwen aan de muur, banken, kisten, blokken, bogen, oogzakjes (voor de ontspanning, aan het eind van de les), stoelen, oefenmatten, etc.

Website: http://www.iyengar-yoga-breda.nl/

Locatie: Breda en Oosterhout

#NoordBrabantWest #Yoga #Meditatie #NBWYTC #NBWO

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page